infotur

Manastirea Chistoleni

Mănăstirea Chistoleni este localizată în sudul republicii, la 6 km de la satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Mănăstirea Chistoleni din Sadaclia mai este cunoscută şi ca Mănăstirea de maici „Sf. Nicolae”. Din vechile documente putem afla că mănăstirea a fost înfiinţata în anul 1932, de Mitropolitul Gurie Grosu (1926-1936), pe moşia lui Vasile Pistol, un creştin, originar din satul Sadaclia, care a donat 50 de hectare de pământ Mitropoliei. Astfel, în documente, Mănăstirea este numită şi „Manastirea Mitropolitiilui Gurie”. Niciunul din edificiile de altădată a Mănăstirii nu au mai ajuns până în timpurile noastre.

Până la închidere mănăstirea era o asezare monastcă mică, având o biserică şi un corp de chilii. Stareţ al mănăstirii, în anul 1932, era Iachint Ciobanu, un ucenic al Mitropolitului Gurie, ceea ce presupune că iniţial Mănăstirea a fost o mănăstire de bărbaţi. În 1937, din cauza suspendării din scaun a Mitropolitului Gurie, viaţa mănăstirii se schimbă. Pînă în anul 1941 a fost condusă de un alt stareţ, al cărui nume nu se cunoaşte. În perioada celui de al doilea război mondial, după anul 1942, mănăstirea era deja o mănăstire de maici. Din cauza războiului, maicile au fost nevoite să plece la Vărzăreşti, iar Mănăstirea a fost transformată în închisoare pentru deţinuţi militari. După război aici erau aduşi şi deţinuti politici. În anul 1950 pe teritoriul mănăstirii funcţiona un spital, iar mai tîrziu, este folosită de gospodaria agricola din localitate. În această perioadă, Mănăstirea a fost distrusă până în temelie, iar din ceea ce a rămas din edificiile ei, au fost construite câteva ferme. Astfel, mulţi ani la rînd, locul pe care cîndva se înălţa o mănăstire, a pustiit.

Dar, în primăvara anului 1997, mănăstirea a fost reactivată ca mănăstire de maici, cu numele „Mănăstirea Chistoleni”. Practic, cea mai mare parte a lucrărilor s-au desfăşurat timp de un an.

Localnicii spun că la redeschiderea Mănăstirii, mult au contribuit doi frati, preoti: protoiereul Valerian Jelihovschi, preot paroh al bisericii din satul Sadaclia şi părintele Ioan Jelihovschi, care actualmente este preot paroh în satul Carabetovca.

Sursa: http://aboutmoldova.md/ro/view_post.php?id=64

Adresa

Recenzii

Scrie o recenzie

Scrie un raspuns la recenzie

Cereti drepturi asupra paginii.

Trimiteti-ne o solicitare de acces pentru a actualiza imediat informațiile despre companie, pentru a răspunde la recenzii și multe altele!

Send listing report

You already reported this listing

This is private and won't be shared with the owner.

Appointments

 

 / 

Intra in cont

Trimite Mesaj

My favorites

Application Form

Solicita dreptul de administrare a acestei pagini.

Partajeaza